Mezoterapi Nedir

Mezoterapi nedir?

Meso(orta) dermis(cilt) yanı cildin orta tabakasına yapılan dermal işlemlerdir. Mezoterapi,etkin maddelerin doğrudan ve belirli dozlarda önemli sistemik yan etkisiz, cilt üzerinde etki edecekleri yere uygulanan minimal invaziv bir enjeksiyon işlemidir. Geleneksel bir tıp yöntemidir. Yunanca kelime mezo, arada, orta anlamına gelmekte ve cilt ve bağ dokusunun embriyonik mezodermal kökeni ile ilişkilidir. Mezoterapi, etken maddelerle uygulanan cilt ve cilt alt alanı anlamına gelmektedir. Mezoterapi, bu bağlamda geleneksel tıp unsurlarını (farmakoloji, tıbbi ürünler) doğal iyileştirme yöntemleriyle birleştirir. Bu sirada hedef organ cilt belirli bir depo etkisi ile hedeflenmiş lokal tedaviye olanak sağlar. Çeşitli enjeksiyon teknikleri, hem etken maddenin uygulandığı hızı hem de dokuda kaldıkları süreyi kontrol etmek için kullanılabilmektedir. Etken maddeler ayrıca difüzyonla daha derin bölgelere ulaşır ancak genellikle sistemik dolaşıma girmez, çünkü bağ dokusu ve içinde bulunan matriks zaten etken maddelerin metabolizmasını sağlamaktadır.

 Mezoterapide cilde uygulanan maddeler ve etkileri;

Argireline:Botolinum toksinine benzer etkisi vardır.Kas asetilkolin salgısını azaltarak gevşeme sağlar,cilt kas kasılmaları azaltır ve böylelikle yüzde simetrik kırışıklık oluşumunu engeller.Son derece etkili bir aktif maddedir ve kırışıklıklar üzerinde etkilidir. Argireline bu noktada devreye girer ‘’ Argireline “asetikolin salgısını azaltır. Böylece kaslar gevşer ve kırışıklıklar düzleşir kasların kasılması sırasında kırışıklıklar oluşmaz. ’’Argireline’’ asetikolin salgısını azaltarak sinir uyarısının kaslara gitmesini engeller ve böylece tıpkı botox gibi kasın kasılmasını engeller.

Cantella AsiaticaI(gotukola): Antiinflamatuar,antioksidan,antisklerotik(yapışıklıkları acıcı)etkisi vardır.Cilt elastikiyetini ve glukozaminoglikanların oluşumunu destekler.cilt yenileme çatlaklar akne ve yara izlerinde etkilidir.Antioksidan özelliği ile cildi yeniler. Kolajen üretimini desteklediği için kırışıklık, ince çizgi ve koyu lekeleri azaltıyor. Cilt bariyerini güçlendirerek, atopik dermatit ve sedef gibi cilt hastalıklarında etkilidir.

DMAE: Dimetilaminoethanol yani bildiğimiz ismi ile DMAE.Antiaging denince, deri sarkması, cildin elastikiyetini yitirmesi hatta cildin bünyesinde bulunan suyun azalması denince akla ilk gelen ürünlerden biridir.DMAE hücre zarını dengeleyen bir antioksidan olarak görev yapar ve hem ağızdan hem de deri üzerine sürülmek suretiyle lokalize kullanımlarda hücre zarınının arasına karışarak, hücre zarını dengeler. yüz ve vücut için germe etkisi olan özel bir maddedir (sarkma önleyici). Artmış asetilkolin salgılanması nedeniyle cilt kas tonusunu artırır ve cilt sarkmasına karşı etki eder. Mezolift, cilt sıkılaştırma, çatlaklarlarda etkilidir.Hızlı ve çarpıcı bir sonuç veren DMAE, ayrıca daha pürüzsüz, parlak bir cilt elde ederken, kırışıklıklarda da azalma sağlar.yaşlanma, genetik faktörler, dış etkenler ve yavaşlayan metabolizmaya bağlı metabolik faktörler ile ortaya çıkan ciltte sarkma ile kendini gösteren kırışıklık, kuruluk, gözeneklerin büyümesi, renk tonusunun bozulması, lekeler, elastikiyet kaybı, dermisin incelmesine bağlı damarlarda belirginleşme ve çatlamalar, cilt parlaklığının azalması görülür DMAE topikal olarak, tek kullanımda dahi çene çizgisinin belirginleşmesinde yardımcı olmakta, uzun süre kullanımda ise hem etkisi uzamakta, hem de çok daha belirgin hale gelmektedir. DMAE’nin etisi en fazla göz çevresinde görülmekte ve daha sıkı ve gergin bir göz çevresi elde edilmektedir. Antioksidanlarla birlikte kombine edilerek kullanılan DMAE ince ve çizgileri olan dudakları daha dolgun ve etli bir görünüm kazandırır

Glıkolık asit:Seker kamışından elde edilen alfa-hidroksi asit, iyi bilinen bir peeling (soyma) etken maddesidir, ayrıca mezolift kokteyline de eklenebilir. Sivilce veya yüzeysel sivilce izleri, lekeli ve geniş gözenekli cilt, yaşa bağlı pigment lekeleri ve kırışıklıkların yanı sıra donuk, mat ve pürüzlü ciltler için etkili bir tedavi sağlamaktadır. Yüzeysel, ince bir kızarıklığa ve ardından ciltte soyulmaya yol açar, böylece cilt yüzeyinde bulunan cilt hücresi katmanlar kalkar ve tamamen çıkartılır. Tedavi sonrası cilt ışığa daha duyarlı hale gelmektedir.

L-Glutatyon: Glutatyon, C ve E vitaminleri ile sinerjik olarak çalışır, bu nedenle kombinasyon halinde sunulmaktadır. Tripeptid, antioksidan, DNA onarımı, serbest radikallerin ve peroksitlerin detoksifikasyonu, tirozinaz blogu yoluyla depigmentasyon, melan bilgisinin azaltılması(leke) Melazma, yaslanma karşıtı, yaslılık lekelerinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılır.

Na-piruvat(antı-agıng) türevi amino Asit ve dermal kolejenin sentezinin teşvik edilmesi, antioksidan ROS yıkımı hücre metabolizmasını uyarılması özellikle ışığın cilde verdiği zarar ve sigara tiryakisi cilt tipinde kullanılır.

Çapraz bağsız Hyaluronık asit;Vucutta bulunan ha benzeridir 15 günlük bir surede cozulmektedır.Cıldın nem dengesini saglar kolyen ve elasın uretımını arttırı canlılık verici etkiye sahıptır.Cılt dehıdrasyonunu uyarır.Vücudumuzdaki tüm bağ dokusunda eklemlerde ve ciltte doğal olarak yer alan glukozaminoglikan denilen amino asit içeren polisakkarit formunda bileşenler bulunur. Bu bileşenler bağ dokusuna esneklik sağlamlık ve nem kazandıran bileşenler. Hyaluronik asit de bu bileşenlerden bir tanesi.nsan vücudunda da  hem hacim hem de ağırlık olarak en çok bulunan madde sudur.Susuz kalan vücudumuzun fonksiyonlarının normal şekilde yürümesi mümkün değildir. Hyaluronik asit kendi ağırlığının 1000 katı kadar su tutabilen mucizevi bir moleküldür.Normal bir hyalüronik asit molekülü insan derisine enjekte edildikten 12 saat sonra metabolize olarak atıldığı için kalıcı olabilmesi için HA moleküllerinde çapraz bağlar kullanılmaktadır. Hyaluronik asitin çapraz bağlanması solüsyonu daha visköz yapar ve suda çözünmez hale getirir.HA çapraz bağsız Hyaluronik Asitler ciltte nem saglar bu nedenle bir çok cilt gençleştici ürünü içinde yer almaktadır.Çapraz bağ hyaluronik asidin ciltte kalış ve etki süresini aslında arttıran bir etkendir.Fakat günümüzde teknolojinin ilerilemesiyle birlikte BBD (çapraz bağ ) içermeyen fakat ciltte etki süreleri uzun ve etkili olan ürünler vardır.

Vitamin A: Yağda çözünen vitamin grubunda yer alan A vitamini retinol olarak da adlandırılmaktadır. A vitamini besinlerde 2 farklı şekilde bulunmaktadır. Et ve süt ürünleri gibi hayvansal ürünlerde önceden oluşturulmuş şekildedir, bitkilerde ise Provitamin A (beta-karoten) vücutta A vitaminine dönüştürülür. besinlerde bulunan beta-karotenin yaklaşık % 8'i vücutta A vitamini haline getirilmektedir. Karaciğer, vücudun A vitamininin yüzde 90'ını depolar. A vitamini ihtiyacı besinlerden kolayca karşılanabilmektedir

 Retinol bilinen beş etkili yaşlanma karşıtı maddelerden biridir.Cildin kalınlığını arttıtp cildin yapısını ıyılestırmektedir.Retınol yalnızca ciltte hücre yenılnemesini hızlandıran ve kollajen oluşumunu uyaran A vıtamını asidine donusturulmektedir.Diş ve kemik yapılarının sağlıklı bir şekilde oluşmasında ve virüslerin neden olduğu enfeksiyonlarda kullanılmaktadır. A vitamini bağışıklık sisteminin sağlıklı kalmasına ve en iyi şekilde çalışmasına yardımcı olur. A vitamini güçlü bir antioksidan olduğu için  kardiyovasküler hastalıklar ve immün sistemi kuvvetlendiren bir ajan olarak kullanılmaktadır. A vitamini çeşitli kanser türlerine ve yaşlanmaya bağlı hastalıklara karşı koruyucudur.Cılt yaslanma ve pigment lekelerine karşı içsel koruma sağlar.UV ısınlarının cilde verdigi hasarı önlemektedir.Sivilce oluşumu ve izleri göz altı torbalarının sıkılastırılması cılt yuzeyındekı ınce kırısıklık ve gözeneklerin gıderılmesıne yardımcı olur.A vitamini, hem erkeklerde hem de kadınlarda sağlıklı bir üreme sistemini sürdürmek ve ayrıca hamilelik sırasında embriyoların normal büyümesini ve gelişmesini sağlamak için gereklidir.A vitamini eksikliği; gece körlüğü ( niktalopi), çok kuru ve pürüzlü bir cilt,  saçlı deride kepeklenme, bağışıklık sisteminde zayıflama, gözde kuruma, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı enfeksiyon hastalıklarında artış, çocuklarda büyüme geriliği gibi belirtilerle ortaya çıkar. A vitamini eksikliği kızamık içinde bilinen bir risk faktörüdür. En yaygın eksiklik belirtisi kseroftalmi (az ışıkta görememe) denilen bir göz rahatsızlığıdır. Tedavi edilmemesi körlüğe sebebiyet verebilmektedir. Cilt hücrelerinin (keratinositlerin) yenilenmesini ve onarımını hızlandırıp, cilt üzerindeki ölü deri tabakasının atılmasına yardımcı olur.

Açık ya da kapalı komedonların oluşmasını engelleyerek akne üzerinde de tedavi edici etkisi vardır.

Cilt yüzeyini yenilenmesi sayesinde epidermis olarak adlandırılan üst deri tabakasında lokalize lekelerin azalmasına yardımcı olur.

İnce yaşlanma çizgilerinin oluşmasını engeller ve yaşlanma karşıtı etki gösterir.

Düzenli kullanıldıklarında kolajen yapımına destek vererek cildi daha esnek ve dayanıklı hale getirmektedir.

Retinoidler UV ışınlarına bağlı gelişen cilt kanseri ve öncü lezyonlarının gelişimini ve ilerlemesini önlemektedir. Yine retinoidlerin güneş ışınlarının neden olduğu foto yaşlanmanın önlenmesinde ve tedavisinde etkili olduğunu bildiren pek çok çalışma bulunmaktadır.

Besinlerde A vitamini retinol ve A vitamininin ön maddesi karoten olarak bulunur. Günlük A vitamini ihtiyacı yetişkin bir erkek için 1000 mikrogram, yetişkin bir kadın için 800 mikrogram, çocuklar ve ergenler için ise 300-600 mikrogramdır. Bazı hayvansal besinlerle birlikte bol miktarda kırmızı, turuncu veya sarı sebzeler tüketilerek A vitamini doğal yollardan elde edilebilmektedir.Gebelıkte A vitamini kullanmaması gerekmektedir.

Vitamin C:Kolajen sentezinin uyarılması,yara ıyılesmesi ve cilt yenılenmesını destekler UV koruması ve melanogenez duzenlenmesını saglar.Fotoyaşlanmayı onler.

Vitamın B5: Pantotenik asit olarak da adlandırılan b5 vıtamını suda çözünen bir vitamindir. Pantotenik asit, insan vücudu için önemli bir besindir. Kan hücreleri yapmak için gereklidir ve yediğiniz yiyecekleri enerjiye dönüştürmenize yardımcı olur.Gluttatyon sentezini teşvik eder sac kökleri ve cilt ıcın temel bakımdır.Cildin beslenmesini ve nem tutmasını saglar.oksidatif stres ve UV ısınlarına karsı koruma saglar antıvıral ve antiinflamatuar (iltihap) onler.Yara iyileşmesi.onarım,catlaklar melazma ve sac yenılenmesını saglar. 

pantotenik asit normal enerji oluşum metabolizmasına katkıda bulunur.

Pantotenik asit steroid hormonlarının, D vitamininin ve bazı sinir ileticilerin normal sentezi ve metabolizmasına katkıda bulunur.Pantotenik asit yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına katkıda bulunur.








WHATSAPP